Beslenmede doğru yağlara yer vermenin metabolizmayı hızlandırabileceğini, kolesterol değerlerinizi düşürebileceğini ve fazla kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcıdır. Doğru yağları doğru ölçülerde tüketerek Tip 2 diyabeti tersine çevirebileceğinizi ve kalp hastalığı riskinizi azaltabileceğinizi de tüm detayları araştırma verileriyle ortaya koyuyor.
ABD’de kişi başı düşen yıllık şeker tüketimi yaklaşık 69 kg, un tüketimi ise 66 kg, yani günde ortalama 370 gram kadar beyaz un ve şeker tüketiliyor. Türkiye’de kişi başına düşen şeker miktarı ile ABD’yi çok yakından takip ediyoruz. Yüksek oranda şeker ve un tüketimi hücrelerin insülin çağrısına karşı tepki vermemesine, yediğiniz şekeri yakamamanıza ve fazla şekerin yağ olarak depolamasına neden oluyor.Şeker için yaklaşık 257 farklı isim var, kimyasal yapılarındaki ufak değişikliklere rağmen hepsi vücutta aynı hasarı yaratıyor. Yağ ise daha karmaşık bir yapıya sahip. Doymuş, tekli doymamış, çoklu doymamış ve hatta trans yağ ile birbirinden çok farklı kimyasal yapılarda görülüyor. Bazı yağlar faydalı, bazıları nötr, bazıları ise zararlı olarak değerlendiriliyor. İçeriğinde “yağ” geçen tüm gıdalar bu nedenle aynı kefeye konulamıyor.Daha az yağ tüketmenin sonucunda daha yüksek oranda karbonhidrat; nişasta, şeker, un tüketiriz. Bu da kandaki LDL kolesterol seviyelerinin artmasına sebep olur. Doymuş yağlar değil, karbonhidratlar ve alkol kandaki yağ seviyelerinin artışını tetikler.Trans yağlar ve inflamasyona sebep olan bazı bitkisel yağlar sağlıksız yağlardır. Maalesef bu yağlar işlenmiş gıdalarda yer aldığı için günlük hayatta bu türe daha fazla maruz kalıyoruz. Vücudumuzdaki kilo ve inflamasyon artışına neden olan yağlar genellikle bunlardır.❌❌
Kaliteli ve sağlıklı yağ kaynakları:
AvokadoYağlı tohumlar; ceviz, fındık, badem,Tohumlar; kabak çekirdeği, susam yağı, chia ve kenevir tohumu, Yağlı balıklar; sardalya, uskumru, ringa ve somon balığı, Saf sızma zeytinyağı; araştırmalar, hafta yaklaşık 1 litre saf sızma zeytinyağı tüketiminin kalp krizi riskini yüzde 30 oranında azalttığını gösteriyor.
Hindistan cevizi yağı; iltihabı önlüyor, mitokondriyi besliyor ve kolesterolle ilgili problemleri çözmeye yardımcı oluyor.
Omega 3 yağ asidi çoğumuzun vücudunda yetersizdir. Bu faydalı yağı diyetimizde soğuk deniz balıkları, Omega 3 ile zenginleştirilmiş yumurta, ceviz, keten tohumu gibi doğal kaynaklar ya da Omega 3 takviyelerinden karşılayabiliyoruz.
Özetle, beslenmenizde kaliteli yağlara yer vererek, daha az şeker ve karbonhidrat tüketir ve kilo vermenizi de desteklersiniz.
Her gün ve her öğünde, uygun miktarda kaliteli yağ kaynaklarına yer vererek beden, zihin ve ruh sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
(0) Yorum